Recensie Wildlands Zoo Emmen

Vandaag was het druk. Erg druk eigenlijk. Dat maakt verder voor de recensie niet uit. Dus, hoe was de beleving van Wildlands Zoo Emmen?

Misschien handig om een paar dingen vooraf te weten: Sinds de kleutertijd kom ik al in het Dierenpark Emmen – laten we het maar op meer dan 35 jaar houden. Destijds hadden mijn ouders jarenlang een gezinsabonnement.
Verder heb ik mogen werken voor de beste baas die er is: Mr. M. Mouse. Jawel, in Florida (Walt Disney World) en Parijs (Euro Disney wat daarna Disneyland Resort Paris ging heten). Qua ‘pretparken’ ligt de lat dus hoog.

Conclusie van het bezoek aan Wildlands Zoo Emmen

Het park is ontzettend mooi aangelegd, het ziet er echt prima en ruim uit. Daar is het dan ook ongeveer alweer mee gezegd. Oh nee, het personeel is ook vriendelijk en dat is zeker van belang voor een fijn dagje uit.

In de marketing pretendeert Wildlands Zoo Emmen zich te scharen tussen een dierenpark en een pretpark. Meer een soort van belevenispark, wat meer is dan ‘aapjes kijken’. Nou, daar slaan ze de plank goed mis. Straks de details.

Is het de stevige entreeprijs van €30 aan de kassa dan wel waard?
Nee. In mijn ogen bij lange na niet. Ik mis het oude park!

Lees hieronder verder voor de details.

Recensie Wildlands Zoo Emmen - (3)

Als je mazzel hebt kom je dicht, heel dicht bij de giraffen

Waarom is Wildlands Zoo Emmen absoluut geen succes

Ten eerste is het park bijzonder aangelegd. Het heeft momenteel 3 ‘landen’. Elk land heeft zijn eigen ingang, allemaal vanaf een centraal plein. Vervolgens heb je slechts één route die je door dat land brengt. Je wordt derhalve gedwongen als een kuddedier achter elkaar aan te lopen. Er is geen vrijheid.

Die paden zijn regelmatig wat aan de smalle kant. Op een rustige dag geen centje pijn. Is het er wel druk? Dan ga ja balen van die mensenmassa. Schuifelen op een rommelmarkt gaat dan nog sneller.

Ten tweede mis ik de dieren. Heel veel dieren eigenlijk. Kijk, het is fantastisch dat Wildlands Zoo Emmen (voorheen Noorderdierenpark Emmen) is verhuisd, met name omdat ze wilden uitbreiden (wat in het stadscentrum van Emmen niet meer kon), en om de dieren meer levensruimte te geven. Alleen is er nu zoveel minder dierentuin aan, dat ik betwijfel of je het nog wel zo kan noemen.

Dat sluit dan wel mooi aan bij de intentie van Wildlands volgens hun marketing: geen dierenpark en geen pretpark – maar iets er tussenin.

Recensie Wildlands Zoo Emmen - (5)

Deze bootjes zijn één van de 3 TOPattracties in het park.

Ten derde kijken we dan naar de entertainment. We hebben twee ‘shows’ gekeken. Jim de Vogelaar in Jungola en de Zeeleeuwenshow in Nortica.
Helaas, daar word je niet blij van. Eigenlijk gewoon een aanfluiting. ‘Jim’ kan beter nog even kijken naar Freek Vonk. En waarom heeft ‘Jim’ zo’n afschuwelijk nep Amerikaans accent? Dan nog liever een Drents (sorry, Nedersaksisch) accent.

De dames die de zeeleeuwenshow verzorgden deden dat onbetwist met liefde en enthousiasme. Alleen zat er geen enkel verhaal in, het sloeg echt nergens op. Kleine kinderen zullen het misschien nog wel leuk vinden, maar als dit het niveau moet zijn waarmee je als Wildlands schouder aan schouder wilt gaan staan naast pretparken? Huur alsjeblieft een goed bedrijf in wat weet hoe entertainment werkt en maak een echt goede show. Dit haalt zelfs het niveau van Slagharen nog niet – en iedereen weet dat die shows al niet bijster fantastisch zijn.
Het feit dat de 4D attractie het vandaag niet deed wegens een technisch mankement, ach, dat kan altijd wel een keer gebeuren. Gewoon pech.

Dan is er nog het rondritje à la safari door het woestijn gedeelte met de giraffen, neushoorns, struisvogels en springbokken (of gazelle’s – wat zijn het eigenlijk?). Beetje hobbelen, even schrikken voor een brug die is ingestort – dus dan maar door het water, en klaar alweer.
De dieren zie je vanaf de looproute beter dan vanaf de vrachtwagen. Zelfs de jongste in ons gezelschap was er niet van onder de indruk.

Wel even een compliment voor Wanda – de onderzoekster in Nortica. Haar verhaal over de ijsberen was informatief maar bovenal vrolijk en enthousiast gebracht. Zij had er echt plezier in en dat merk je.

Als laatste nog het gebrek aan leuke plekjes om even te zitten. Die zijn er gewoon niet. Zelfs niet bij de horeca tentjes, nou ja, een beetje dan. Maar even lekker zitten, genieten van het uitzicht op de dieren (die er dan nog wel zijn overgebleven) is er gewoon niet bij. Of je moet op de rotsen/stenen gaan zitten waar bordjes ‘niet op klimmen‘ op hangen.
Vanwege het lekkere weer vandaag hebben we dan ook veel, heel veel mensen gewoon op de grond zien zitten. Groot gelijk!
(De ochtend begon bewolkt – vandaar die wolken op de foto. Vanaf 13.00 uur was het stralend blauw!)

Recensie Wildlands Zoo Emmen - (8)

Wat doet een ontspoorde trein tussen de kamelen?

Wildlands Zoo Emmen is een achteruitgang

Spijtig. Decennia lang was het Noorderdierenpark een toonaangevende dierentuin – met vernieuwing, kwaliteit en aandacht voor de dieren.
Even een opsomming van verschillende dieren die er in het centrum van Emmen wel waren, en die we nu gemist hebben: krokodillen, slangen, lynx, maraboes, flamingo’s, tijgers, buffels, pelikanen, rattenriool, anemonen en een varia aan vissen, bruine beren, sommige apensoorten, haaien en de piranha’s. De uilenruïne had eerder al het veld moeten ruimen.

Na al die jaren informatie en voorbereiding over de grote verhuizing van het Noorderdierenpark naar de nieuwe locatie keek ik uit naar een nog beter en mooier park, nu onder de naam Wildlands Zoo Emmen (was die naamsverandering echt nodig?). Helaas is het ze in mijn ogen niet gelukt. Maar, laat ik eerlijk zijn: het is ze nog niet gelukt.

Als ik het goed begrijp komen er meer landen ipv de nu aanwezige 3. Misschien hebben ze wel een serie dieren uitgeleend aan andere dierentuinen, totdat ze de rest van hun grondgebied geschikt hebben gemaakt voor meer dieren. Ik hoop het!