Iedereen zou hier eens bij stil moeten staan

We klagen wat af met z’n allen. Het kan niet goed genoeg zijn of we zaniken en zeuren er wel over. Om even een extreem simpel voorbeeld te noemen: het internet. Dat is gewoon nooit snel genoeg! Altijd is het traag.

Om over het weer maar niet te spreken. Wanneer de winter eindelijk gestopt is (“was het maar zomer“) en die zomer is er dan eindelijk is het direct weer “zo warm – pffff“.

Soms is een stukje reflectie heel erg goed. Dat is waar iedereen eens bij stil zou moeten staan.

Negativiteit ten top

overdrijvenHet rare is dat iedereen het doet, negatief zijn. Jong en oud, dik en dun, man en vrouw.  Bij elke situatie wordt er zout op wonden gelegd en wordt een mug al snel een olifant. Het lijkt wel alsof het volkssport nummer 1 is.

Wie is er niet mee groot gebracht? De uitspraak:

Vroeger was alles beter

Vooropgesteld, dit is bullshit. Nonsens en onzin, het klopt van geen kanten. Vroeger was niet alles beter.

Voor hen die niet kunnen of willen veranderen, die vastgeroest zitten in het hier-en-nu van vroeger, ja, voor hen klopt het.

We zijn vergeten hoe snel van alles en nog wat verandert, maar vooral hoe snel we er aan wennen dat we het hebben of dat het er is! Dat maakt het ook eenvoudiger om te zeggen dat het vroeger allemaal beter was.

En al was vroeger dan niet alles beter – dan toch op zijn minst de mentaliteit van de mensen! Wie hoort het een ander niet zeggen? Vergis je niet, het zijn echt niet alleen de senioren, grijzen en hele ouderen die dat uitkramen. Zelfs jonge ouders hebben het er al over!

Gouden jaren

Gouden JarenIn het boek ‘Gouden jaren‘ schrijft auteur Annegreet van Bergen op een hele lekkere en luchtige manier wat er in slechts één generatie veranderd is.

Drastisch veranderd! Want als je iemand wilde bellen in 1968, hoe deed je dat dan? Vaak begon het met het lopen naar de buren, of de winkel om de hoek. Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens had toen een telefoon.

Door eens -bewust- stil te staan bij de echte verschillen van weleer en van minder lang geleden wordt het eenvoudiger om te realiseren dat al die negativiteit niet nodig is.

Ga eens wat meer genieten van wat je wel hebt, wat er wel kan en welke voordelen dat brengt!

Mentaliteit

Zelfs jonge ouders kiften en mopperen al over het kroost. Hoe zij zelf vroeger altijd keurig alles moesten proeven en eten wat de pot schaftte. Of de onbegrijpelijke drang van de huidige jeugd om continue met de neus op een scherm te zitten. Maakt niet uit of het TV, smartphone, DS, laptop, Xbox of Playstation is.

Je leeft naar wat je hebt en waar je bent. Dat valt nooit en te nimmer te vergelijken.
Als je zelf niet bent opgegroeid met 24/24 televisieprogramma’s snap je het gewoonweg niet (letterlijk). Weet jij wanneer Nederland 3 -nu NPO3- er als zender bij kwam? Of wanneer er voor het eerst commerciële televisie was in Nederland? Zoek het maar eens op*.

De tolerantie van ‘de jeugd’ is er fenomenaal op vooruit gegaan! Zwart en wit spelen samen alsof het nooit anders is geweest. Homo’s worden welkom geheten binnen bedrijven en instanties, met uitzondering van de voetballerij. Kinderen met autisme draaien gewone lesdagen mee op de gewone school.

Alleen volwassenen kijken daar vreemd van op. Die gaan klagen en zeggen dat het slecht is, alleen is dat niet meer dan aangeven dat je ‘het niet meer snapt’. Een uiting van onkunde en frustratie.

Spiegeltje-spiegeltje…

Het grappige is dat de ouders van vandaag de kinderen van toen zijn. En dat die kinderen van toen ook ouders hadden… die absoluut niet konden begrijpen wat hun kinderen bezielden.

Des ondanks zijn die kinderen van toen goed terecht gekomen. Zelfs als ze (volgens de ouders van toen) naar satanische muziek luisterden, met verstopte boodschappen in de muziek! Wie heeft op zijn platenspeler nooit een LP achteruit afgedraaid?

Hier een voorbeeld van Led Zeppelin’s Stairway to heaven:

Kinderen van nu

Waarom zouden we ons nu dan zo druk maken om wat de jeugd bezielt? Het hoort bij de evolutie, de verandering.

Alles wat we niet snappen zoeken we een verklaring voor. Bij het zoeken naar die verklaring vallen we terug op onze eigen kennis. Alleen is die kennis opgebouwd met informatie uit een era wat nu niet meer van toepassing is.

Het valt niet altijd te bevatten en dan zouden we ook niet moeten willen. Ga er maar vanuit dat met iedere (halve) generatie er zoveel verschil is met de vorige, dat er niets meer te vergelijken valt.

Dus is het nutteloos om er over te zaniken en te zeiken, te zeuren of te klagen.
Zie de positieve kant er van in en maak er een mooie dag van!

 

* In 1988 kwam de derde publieke televisiezender er bij en RTL was de eerste commerciële zender die sinds 1989 in Nederland te ontvangen is
Dat is dus nog geen 30 jaar geleden.