De Nationale Donorweek is complete onzin

Over het algemeen oordelen mensen te snel, wordt er te weinig de ‘waarom’ vraag gesteld. Dat is hier ook aan de orde, want waarom is er de nationale donorweek?

De donorweek is er omdat Nederlanders lui zijn. Laks.

OK, misschien te snel geoordeeld…

Waarom willen Nederlanders zich niet registreren als het op orgaandonatie aankomt? Daarbij maakt het nog helemaal niet uit of je JA of NEE zegt waar het aankomt op het beschikbaar stellen van je organen na je dood.

Na al die jaren campagnes en donorweken heeft nog geen 50% van de Nederlanders zich geregistreerd mbt orgaan donatie. Slechts 25% van de Nederlanders heeft JA gezegd qua orgaandonatie.

Donorstand Nederland 15 okotber 2014

Bron: jaofnee.nl

Dat is belachelijk, zelfs schrikbarend laag wanneer je dat vergelijkt met landen om ons heen. In 2003 -inderdaad, meer dan 10 jaar geleden- was het aantal donor geregistreerden in Portugal, Polen, Frankrijk en Oostenrijk al 100%. We doen duidelijk iets verkeerd in Nederland. Precies daarom is de donorweek volledige onzin.

Iedere nierpatiënt wil maar 1 ding. Een goed functionerende nier. Alleen is die er niet. En die is er niet omdat meer dan 50% van de Nederlanders te beroerd is om zich te registreren. Maar ook omdat de helft van de geregistreerde Nederlanders denkt meer aan de nier te hebben als dode, begraven of gecremeerde persoon, dan dat een levende persoon er mee zou kunnen.

Wie weet nog de frustratie, angst en woede nadat er in Volendam een restaurant afbrandde tijdens de nieuwjaarsviering?
Al die jongeren met brandwonden over het hele lichamen. Om dat te kunnen behandelen is huid nodig. Heel veel huid, het grootste orgaan dat een mensenlichaam heeft. Ook daar helpen orgaandonoren bij.
Oh hemeltje wat erg” – alleen iets voor iemand anders kunnen betekenen, dat gaat dan te ver. Terwijl het zo simpel is.

Laten we met zijn allen er voor pleiten dat registratie als wel/geen donor verplicht wordt. Dan is die hele geldverslindende actie zoals de Nationale Donorweek ook niet nodig, kan dat mooi besteed worden aan faciliteiten die nodig zijn om patiënten te helpen.

Dat betekent nog niet dat je organen altijd gebruikt mogen worden voor transplantatie! Het houdt in dat je duidelijk aangeeft of je organen wel of niet gebruikt mogen worden na je overlijden.
Alhoewel het voor alle patiënten die op een donororgaan zitten te wachten, vaak zelfs jaren, nog beter zou zijn als iedereen automatisch orgaandonor wordt, tenzij er expliciet aangegeven wordt dat die persoon dat echt iet wenst.

Goed – onderneem direct even actie nu je deze mening toch gelezen hebt:

registreer je als donor